Orionzone Haarlem december 2018

Haarlem, 30 december 2018

De Orionzone, hoe ver zijn wij gekomen tm december 2018

Haarlem moet bouwen. Maar liefst 10.000 woningen. Dat wordt de gemeente gevraagd door https://www.metropoolregioamsterdam.nl/ Iedere Haarlemmer krijgt daar straks mee te maken.

Voor je het weet zit je met een dubbel gevoel. Je vind dat je familie ook in Haarlem moet kunnen wonen, dat is wel zo fijn, wij wonen toch immers ook me veel plezier in deze stad. Maar de gemeente heeft geen weilanden die ze kan volbouwen. Er zit niets anders op dan ‘verdichten’, dus extra in de bestaande wijken bouwen. Omdat de grond schaars en dus duur is, kan je alleen maar de hoogte in. Wie zit er op een 8-hoog flatgebouw te wachten in zijn achtertuin. Ik niet in ieder geval. Dus wat moet je als burger van Haarlem Noord vinden van de Oionzone-plannen.
Vertrouwen hebben dat het goed komt. Maar dat vertrouwen is niet vanzelf sprekend. Er gaat veel goed in bouwend Haarlem maar er zijn ook projecten die zeer moeizaam verlopen. Het touwtrekken is er altijd tussen de belangen van de huidige bewoners, de woningzoekenden, de projectontwikkelaars en de gemeente. Moeizaam zijn de projecten Winkelcentrum Schalkwijk, de Koepel, de Pim Mullier Toren, het Deli terrein aan het Spaarne om er maar een paar te noemen.

Het lijkt wel of de gemeente zich steeds laat verrassen door de Vastgoedjongens en het Grote Geld.

Je kunt als gemeente 40-50% sociale huurwoningen willen realiseren. Maar dan moet je wel kunnen rekenen op de Woningcorporaties Elan, PreWonen en IJmere.
Maar het is een publiek geheim dat deze corporaties geen geld meer in kas hebben om te bouwen.
Voor de Orionzone, heb ik het woord Woningcorporatie niet 1 x keer horen vallen. Vreemd als zij toch 50% van de woningen moeten gaan bouwen (eis van de gemeente voor de Orionzone)

Projectontwikkelaars die willen alleen Supermarkten , Vrije sector huur, of dure koopappartementen bouwen. En dan ook nog zonder parkeergarages onder de appartementen complexen, omdat dit veel te kostbaar is (en dan worden de appartementen nog duurder…)
Ik vraag de gemeente in de Orionzone ook te handelen in het belang van de huidige en nieuwe bewoners en niet met alle winden van Ontwikkelaars mee te waaien. Het grote geld heeft gewoon heel veel macht, soms meer dan de gemeente lijkt het wel.

Sociale woningbouw is goed, maar ga met de woningcorporaties om de tafel. Ze hebben het moeilijk! De gemeente mag ook Echt zorgvuldig kijken naar het hergebruiken van het Nova College gebouw. Er zijn in Haarlem veel voorbeelden te vinden van het in ere houden van oude (school-)gebouwen.
Het kan best, als de gemeente zich er maar voor in wil zetten ! En ja, projectontwikkelaars die slopen het liefst, dan kun je maximale winst generen per vierkante meter. Ik zou graag zien dat de gemeente laat zien dat ze de belangen van haar inwoners het zwaarst laat mee tellen.

Die ontwikkelaars, daar hoef je momenteel echt geen medelijden mee te hebben, die redden zich wel binnen of buiten Haarlem.

Ernst Blok

Comments

2 Comments on "Orionzone Haarlem december 2018"


Here's your chance to leave a comment!