Orionzone scenario landgoed Schoterhout

17 februari 2018

Scenario A – landgoed Schoterhout

Het landhuis Schoterhout.
Het valt mij op dat er grond gebruikt wordt waar nu een honkbalveld is. Ook de kinderboerderij gaat verdwijnen. De tennisvereniging heeft nu 9 banen, dat worden er 6 op de tekening. De overdekte tennishal en het tenniscafe gaan ook verdwijnen? Ook het handbal/korfbal veld naast de tennisbaan is verdwenen in dit scenario. Welke functies krijgt het landhuis? Ik lees woonzorgcentrum en zwembad. Appartementen komen er ook , maar in welke huur/koopcategorie ?

Wanneer ik de kaart op de eerste pagina eens goed bekijk dan zie ook een supermarkt getekend op het Plesmanplein. Is dat een Vomar? ook zie ik bouwplannen op de Louis Couperus straat en wel op het terrein van de sportschool Pro Body. Ik heb de eigenaar van het pand gesproken op 15 december 2018. Hij is weet niet van niets. De gemeente heeft hem nog nooit iets gevraagd of vertelt. Dat is toch opmerkelijk. Ook vraag ik mij af waar toch de woningcorporaties zijn in deze sceneario’s. Ymere is de eigenaar van de huurwoningen tussen de Helene de Swarthstraat en de Orionweg. Waar zijn hun plannen en ideeën ? Ook blijft het zeer onduidelijk wat voor een soort woningen er gebouwd gaan worden. is 50% huur in beton gegoten? Wordt er voor doelgroepen gebouwd ( ouderen, jongeren, mensen in scheiding, alleenstaanden, starters, ondernemers, zzp-ers, mensen met een beperking, vermogenden uit Amsterdam)
Verkeer

Ik vraag mij af welke wegen er naar dit landgoed leiden. Mag je daar wel met de auto komen. Ik neem aan dat het op de (enige weg er naar toe) druk gaat worden. Wordt er rekening gehouden met de leerlingen van het Schotercolege. Het wordt straks druk met auto’s en vrachtauto’s voor de bevoorrading van het zorgcentrum in het Landhuis. Wanneer er een grote parkeergarage onder wordt gebouwd (!) dan trekt dat ook nog extra auto’s die komen voor de supermarkt, zwembad of tennisbanen
In het scenario wordt steeds gesproken dat de bereikbaarheid van het Schoterbos er op vooruit gaat. Het Schoterbos is op dit moment prima bereikbaar!!!
Op dit momnent nog niet voor auto’s. Voor Landgoed komt er straks veel meer autoverkeer op gang. Let wel het gaat hier ook om een zorgcentrum, dit levert extra verkeer en parkeervraag op met rolstoelbusjes, bezoekers, personeel en leveranciers. Ook de bewoners van de huur/koopappartementen hebben auto’s die ze ook gaan gebruiken en ook willen parkeren.
Er staat een as/boulevard van de Rijkstraatweg richting het Landhuis. Dat wordt ‘autoluw’. Maar hoe moeten auto;s dan de school, de supermarkt, de bibliotheek en het landhuis/zorgcentrum bereiken. Het is de enige manier om in het Sportpark te komen, toch?

5.Bebouwing.
Kijk goed naar het kaartje, oranje/rood betekent HOOGBOUW 6- 10Hoog. Ik zie ook dat er op de Orionweg (Bisonbowling) HOOGBOUW 6-10 hoog is ingepland.
Tegen de rijkstraatweg zijn maar liefst 2 woontorens gepland van meer dan 6 lagen. Let daar op
Ook aan het landhuis worden 3 woontorens geplakt van meer dan 6 lagen. Niet echt landhuiswaardig als je het mij vraagt

7. Voorzieningen.
Waar is de Vomar supermarkt gebleven. Hoorne vastgoed heeft niet voor niets de Bison Bowling gekocht…

8. Duurzaamheid,
er wordt gesproken over groene daken ( tja, zet dat zoden aan de dijk? plaats liever zonnepanelen) Er wordt gesproken achter het Mendelcollege over het lokaal opwekken van lokale energie en het opslaan er van. Hoedan ? Iets met zonnepanelen, Windmolens of toch het fabriceren van waterstofgas als brandstof voor auto’s. Om waterstof te maken uit water is heel veel elektriciteit nodig. De lokale opwekking ervan wordt echter niet uitgewerkt.

9) de legenda met Functies
is niet duidelijk. Wat is bv commercieel en Sport op rond het Plesmanplein ? Het zorg gedeelte in het Landhuis is minimaal. Wel zit daar de hoge toren met meer dan 6 lagen.

Erfgoed
Wat fijn is om te lezen is dat het bakstenengebouw NovaCollege (de oude Marnixschool) aan de Planetenlaan blijft staan en niet wordt afgebroken
Parkeren
‘Verdiept parkeren’ , wat is daar het voordeel van? Ik denk alleen dat het goedkoop is om te bouwen… Ik zou zeggen, graaf eerste een diep gat zodat je minimaal 2 lagen parkeergarage kan aanleggen. Al de elektrische (deel-) auto’s moeten toch ergens geparkeerd worden?

Ik geef persoonlijk de voorkeur aan scenario A. Maar dan zonder het Landgoed gebouw.

Het megacomplex met hoge > 6 woonlagenwoontorens neemt gewoon te veel groen en openruimte weg midden in het groene gebied. Bovendien zal het er een enorme druk van verkeer van en naar het Landgoed, het groene karakter van het Schoterbos en Noorder sportpark geen goed doen. Ook het verdwijnen van de kinderboerderij geeft een geheel verkeerd signaal af. Ik vermoed dat er geen draagvlak is voor het verplaatsen van de Kinderboerderij. Een alternatieve locatie aanbieden in deze fase ( februari 2019) is toch niet te veel gevraagd?

Ernst Blok
Buurbewoner
17 februari 2019

140 mensen meldden zich al u aan op http://bit.ly/facebook-orionzone

Comments


Here's your chance to leave a comment!