Orionzone verdeel en heers maart 2019

Haarlem, 3 maart 2019

Verdeel en heers

En u denkt dat het proces van de Orionzone nu wel zo’n beetje klaar is ? En, gaat het allemaal wel mee vallen ?
Donderdag 7 maart 19.00 uur zijn 200 bezorgde burgers gezamenlijk naar het stadhuis Haarlem getrokken waar de gemeente Raad vergaderde over de bouw van 2200 woningen in een drukke buurt.

Orionzone ? Nee maakt u zich niet druk het is een wijk op 5 minuten autorijden van de Planetenlaan. Ik krijg echter het idee dat er over 6 weken wel eens 200 mensen uit Sinnevelt en de Planetenwijk op het stadhuis te vinden zijn. Waarom? De participatieronde in de wijk Haarlem Zuidwest (Westergracht/ autoboulevard Peilslaan/ stephensonstraat ) is niet gelopen zoals de bewoners hadden gehoopt. In het geschreven visieplan vinden ze namelijk niets terug van hun eigen feed back. Gelukkig is er nog ruimte voor meer participatie voor die mensen , de komende 4 weken ( alleen komt de feedback niet meer online op de website van de gemeenten, de oude reacties zijn ook al verwijderd…)
Zap eens door de bezorgde burgers, de diverse raadsleden en de wethouder heen op onderstaande link”:

Op 7 maart konden burgers van Zuidwest bij de gemeente Raad ; “In spreke” 18 bewoners kregen ieder 3 minuten inspreken. U kunt de vidio opnamen hier zien. Wel even doorspoelen naar 3 uur 51 minturen, daar begint het.
https://haarlem.notubiz.nl/vergadering/588117/%2007-03-2019?fbclid=IwAR2SmHX8Dy3J2OcQO0Ga2Fmd5EHfWLrva3aWsaI2rwde3Xpj4OhQDKFfrTI

Ik heb nog eens na gedacht wat de afgelopen weken participatie over de Orion zonem, mij persoonlijk heeft gebracht:

Ik ben murw.

En dat komt door het geen mij en de buurtbewoners van de Orionzone straks gaat overkomen. De bouwplannen van de gemeente aan de Orionweg / Planetenlaan ? Noorder Sportpark Haarlem Noord lijken nu nog een ver-van-je-bed show.

Echter schijn bedriegt, onze wijk gaat onherstelbaar op de schop door de bouw van 600 – 950 appartementen.
Een beetje angstig maar ook strijdvaardig ben ik. Ik lees de berichten over de andere bouwplannen en Haarlem en ik krijg het daarvan nog wat benauwder.
Schalwijk wordt in zijn geheel dicht gebouwd ( maar je hoort de bewoners daar niet, hoe kan dat) Haarlem Zuidwest, dat is het gebied aan de Westergracht / Peijlslaan langs de spoorlijn krijgt 2200 woningen het volkstuinen complex (‘nooit rust’) in de bocht van de randweg verdwijnt voor Hoogbouw. Zelfs gemeente Heemstede en Aerdenhout willen uitleg van Haarlem. Appartementecomplex New Haarlem ( tussen Schalkwijkerstraat en Vijfhuizerstraat ) met 60 appartementen mag van de gemeente gebouwd worden zonder parkeerplaatsen. Hoorne Vastgoed (de tak van VOMAR supermarkt die ook de Bison bowling heeft gekocht!) hoeft ook het boetebeding niet te betalen. De gemeente Haarlem eist normaal gesproken bij allen nieuwbouwprojecten parkeerplaatsen op straffe van een fikse boete als de ontwikkelaar dat nalaat.

De tweebouwtereinen aan het Spaarne in Noord liggen nog steeds braak omdat er eindeloze conflicten zijn met de ontwikkelaars die weigeren 50% sociale huur (en / of sociale koop) te bouwen, het zou financieel niet haalbaar zijn.

Dan nog de Pim Mullier toren (tegenover de Bison Bowling) , 11 bouwlagen waar de Krim, het Mendelcollege in 15 jaar langzaam zijn ingerommeld, zonder participatie zonder inspraak. Het zou (voor 2008) een kantoorpand voor sportbedrijven worden. Dat bestemmingsplan werd vastgesteld en goedgekeurd waar was toen de inspraak van de burgers?) Door de crisis gingen de bouwplannen in de ijskast, daarna werd de ‘kantoorbestemming’ in eens omgezet in bestemming ‘woningen’. Waarom heeft de gemeente zich niet hard gemaakt voor sociale koop of sociale huur ? Nu komen er vrije sector Huurappartementen. Zonder Parkeerplaatsen!
De Orionzone wordt gebouwd zonder instemming van de volgende relevante eigenaren van de grond: Hoorne Vastgoed/Bowling, Sint Jacob Delfweide , IJmere ( Helena de Swarthstraat huurwoningen) , Pro Body sportschool ( L. Couperussttraat), Het Marnix/Novacollege ( die willen slopen), EDO voetbal, Total Benzinepomp, Parksicht appartementen, 50% van de Sportverenigingen in het Noorder sportpark en De DekaMarkt. Al deze eigenaren, wisten 6 maanden geleden nog van niets en nu moeten ze op initiatief van de gemeente ineens zeer snel gaan bewegen. Een wat wankele basis als je het mij vraagt.
Woningcorporaties mogen al jaren geen commerciële projecten meer bouwen van de overheid. Dus een combinatie sociale huur en vrije sector (huur en of koop) zit ere niet in. Corporaties hebben geen geld in kas, de bouwkosten zijn de opleving van de economie zo hard gestegen dat het voor corporaties en ontwikkelaars bijna onmogelijk is geworden voor Marktconforme prijzen te bouwen; de kopers en huurders kunnen de huur of hypotheek gewoon niet betalen, op . rijke (particuliere) binnen- en buitenlandse investeerder, na. Kijk maar wat er met de woningmarkt in Amsterdam is gebeurd. Haarlem is de achtertuin van Amsterdam en gebeurt hier nu dus ook!
Ik ben niet zwartgalgig, ik ben zeker geen stemmingmaker eerder realist die goed om zich heen kijkt wat er in Haarlem en daarbuiten gebeurd. Ik zou echt willen weten hoe ik de gemeente zou kunnen helpen en waar mee. De 1000 reacties die wij afvuren op de gemeente zijn samen een schot hagel. Zij kunnen er geen chocola van maken ben ik bang.

Positieve suggestie aan de gemeente

Laat Dock (het Welzijn in Haarlem) eens naar onze twee wijken kijken. Er is behoefte bij ouderen, jongeren, kinderen en mensen die een instrument bespelen, aan een zaal (met koffie) waar men elkaar kan ontmoeten en of een zaaltje kan afhuren om muziek te maken of aan bejaardengym o f aan yoga te doen. Dat zou in de nieuwe Bibliotheek of in het oude Marnix/Nova college kunnen.
Laat dat niet aan de vrije markt over, want zo’n zaaltje is heel lastig, als ondernemer, winst gevend te maken.
Jongeren/ Ouderen
Let bij de ontwikkel plannen op onze jongeren en ouderen in de breedste zin van het woord. Deze doelgroep is commercieel minder interessant want minder draagkrachtig. Ook zij willen recreëren, samenkomen, en betaalbaar wonen (!) Vraag de woningcorporaties en ontwikkelaars om met U, gemeente, mee te denken. Zelf zullen ze niet met plannen komen, daar moeten ze aan herinnerd worden !

Facebook
De website van de gemeente waar u kon reageren ( www.haarlem.nl/orionzone ) is op 4 maart 2019 uit gezet, u kunt er geen opmerkingen meer plaatsen.
Wel kunt u terecht op de speciale burger Facebook-pagina http://bit.ly/facebook-orionzone

Ernst Blok
buurtbewoner Orionzone

Comments


Here's your chance to leave a comment!